Wat zijn kasjmier en pashmina?

Kasjmier en Pashmina zijn wol van dezelfde geit, die zich onderscheidt door vezeldiameter. Kasjmierwol moet kleiner zijn dan 19 micron om als kasjmier te worden geclassificeerd (mensenhaar heeft een diameter van 75 micron) en de fijnste Pashmina is 12-14 micron.

Kasjmier kwam oorspronkelijk van de zachte donzige ondervacht van de kasjmiergeit uit de provincie Kasjmir in India. Een kasjmier omslagdoek van hoge kwaliteit is een echt luxeartikel, het raakt nooit uit de mode en gaat vele, vele jaren mee als je er goed voor zorgt.

Voor meer informatie klik op hoe je je cashmere omslagdoek verzorgt.

Tegenwoordig zijn er meer dan 60 geitenrassen in 12 landen die vezels produceren van minder dan 19 micron. De beste kwaliteit kasjmier komt nog steeds van de kasjmiergeit en hoe hoger ze leven, hoe fijner de wol. De meeste van deze geiten leven in China, Mongolië, Nepal en Tibet.

In de lente, wanneer de geiten hun winterjassen beginnen af ​​te werpen, beklimmen herders de bergen om de donzige ondervacht te kammen en de wol te verzamelen. De wol wordt vervolgens gescheiden en ontdaan van vuil en grove vezels. Omdat het zo fijn is, moet het met de hand tot garen worden gesponnen. Een geit heeft drie jaar nodig om genoeg wol te produceren voor een hoogwaardige omslagdoek!

Pashmina is een zeer misbruikte term. Het komt van het Perzische woord 'pashm' wat 'wol' betekent. In feite verwijzen kasjmier en pashmina naar wol van dezelfde geit, behalve dat pashmina de allerbeste is van de gescheiden wol, met een diameter van 12-14 micron, en de geiten leven meestal op de hoogste hoogten in Kasjmir en Tibet.

Kasjmier

  • Is warmer dan wol.
  • Jeukt niet.
  • Valt prachtig en is licht van gewicht.
  • Verf uitzonderlijk goed, en de kleur is permanent.

Terug naar "Over zijde en wol"

Zoeken op