Gratis en expresverzending beschikbaar

Details

Zijdeproductie: hoe zijde wordt gemaakt

Eeuwenlang heeft zijde terecht een reputatie genoten als een luxueuze en sensuele stof die geassocieerd wordt met rijkdom en succes. Het is een van de oudste textielvezels die de mens kent.

Teelt is een moeilijk proces dat begint met de zijdemot. De mot legt honderden eieren ter grootte van een speldenknop die worden onderzocht en weggegooid als ze ziek zijn. De eieren worden vervolgens zes tot tien maanden gekoeld bewaard totdat de moerbeibomen ontluiken.

Na incubatie komen de eieren uit in larven. Deze larven leven ongeveer een maand in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving en eten schoongemaakte, gehakte moerbeibladeren. Ze groeien snel en worden rupsen die zijderupsen worden genoemd. De zijderups is nogal kritisch over zijn omgeving. Als de omstandigheden niet ideaal zijn, produceert de zijderups inferieure zijde, of geen zijde.

De zijderups begint dan voor zichzelf een cocon te spinnen om hem te beschermen terwijl hij in een mot verandert. Een enkele cocon levert 1,600 - 5280 voet continu filament op. Het is deze vezellengte die zijden stof maakt die anders is dan alle andere soorten vezels.

Zijde

  • Is de sterkste natuurlijke vezel. Een stalen filament met dezelfde diameter als zijde zal eerder breken dan een filament van zijde.
  • Is poreus, waardoor het kan ademen en vocht kan opnemen. Daardoor is het koel in de zomer en warm in de winter.
  • Is gemakkelijk te verven en krijgt prachtige diepe kleuren. Vaak wordt zijde geverfd in heldere of iriserende kleuren. Afhankelijk van het weefsel zien zijden prints er vaak bijna net zo goed uit op de achterkant als op de voorkant.
  • Reflecteert het licht door zijn gladde vezel. Dit zorgt voor glans en schoonheid.
  • Zijde is taai. Sterker dan katoen en fijne wol. Het heeft ook een natuurlijke weerstand tegen schimmel.
  • Behoudt zijn vorm, valt prachtig en voelt geheel zijdeachtig aan

Terug naar "Over zijde en wol"

Zoeken op