Italiaanse wollen sjaals. Over wolproductie

Een deel van de beste wol komt uit Italië, waar een eeuwenlange traditie bestaat van het hoeden van schapen en de productie van stoffen. Wol kan heel fijn en zacht zijn, soms wordt het gecombineerd met zijde voor extra zachtheid en glans. Wol wordt ook gebruikt in zomerkleding, een typisch klassiek heren zomerpak is gemaakt van de fijnste wol. Dit komt doordat de wolvezel ademt, waardoor het lichaam koel blijft en de vorm van het kledingstuk behouden blijft. Een echt veelzijdige vezel die prachtig valt. Een Elizabetta sjaal of omslagdoek van fijne wol gaat voor onbepaalde tijd mee, mits goed verzorgd.

Wol is een fantastische stof gemaakt van de vacht van zoogdieren, voornamelijk schapen, hoewel de vacht van andere zoogdieren kan worden gebruikt.

Het is een stof vol tegenstrijdige eigenschappen, bijvoorbeeld: het is poreus en absorbeert vocht terwijl het tegelijkertijd vocht afstoot, dus het kan je droog houden op zowel een regenachtige dag als een hete, plakkerige dag.

Er zijn veel verschillende schapenrassen die veel verschillende soorten wol verbouwen, maar de vezels van het ene ras naar het andere hebben dezelfde structuur.

Wol bestaat uit korte, golvende vezels met kleine overlappende schubben aan de oppervlakte. Deze schalen variëren in verschillende wolsoorten en kunnen vrij dun en grof of talrijk en fijn zijn. De grove schilfers van sommige wol kunnen krassend zijn en dit zorgt ervoor dat mensen denken dat ze allergisch zijn voor wol, terwijl het in feite alleen de jeuk is die het gevolg is van een krassende wol. De wol met fijne schubben is erg zacht.

Er zijn twee basiscategorieën wol: tapijtwol en kledingwol. Zoals u zich kunt voorstellen, is tapijtwol grof en taai, geschikt om als vloerbedekking te worden gebruikt. Kledingwol daarentegen is veel fijner. De meeste schapen die wol produceren voor kleding worden grootgebracht in Noord-Amerika, Europa, Australië en Zuid-Afrika.

De wol die voor sjaals en omslagdoeken wordt gebruikt, is meestal de beste die er is en kan zo fijn zijn dat er bedrukt mee kan worden.

Wol

  • Absorbeert tot 30% van zijn gewicht aan vocht zonder vochtig aan te voelen. Het is dit vermogen om vocht te absorberen dat wol zo comfortabel maakt.
  • Is poreus, waardoor de huid kan ademen, een ander comfortkenmerk.
  • Maakt een kleurstof prachtig; de kleurstof wordt in de hele vezel opgenomen, wat resulteert in een permanente kleur.
  • Is bestand tegen rimpels.
  • Is vuil- en vlambestendig. Het is gemakkelijk schoon te houden.
  • Is warm, zelfs een heel fijne, lichte sjaal kan op een koele avond warmte toevoegen.

Terug naar "Over zijde en wol"

Zoeken op