De impact van COVID-19 op de Italiaanse mode-industrie

  • 3 min lezen

Een nieuw paar schoenen kopen, onze garderobe opfrissen of het onmisbare kledingitem van het seizoen toevoegen was iets dat we regelmatig deden. We bezochten boetieks, kledingwinkels, kledingwinkels en winkelden online. Dit alles is echter veranderd sinds de verspreiding van het Covid-19-virus.

Begin maart gaven overheidsinstanties over de hele wereld de mensen opdracht om thuis te blijven. Winkels en winkels werden gesloten, met uitzondering van essentiële zaken. Thuiswerken en thuisonderwijs worden langzaamaan de nieuwe norm. Kleding en andere luxe artikelen zoals leren handtassen, zijden sjaals of stropdassen zijn items waar mensen helemaal niet meer aan denken.

De situatie in de detailhandel is bijzonder nijpend als gevolg van Covid-19. Veel kleine bedrijven en werkplaatsen over de hele wereld moesten voorgoed sluiten. Met een daling van 8.7% in de Amerikaanse winkeluitgaven in maart, aldus gegevens van het US Census Bureau, was de daling veel groter dan de slechtste maand die eerder werd geregistreerd, namelijk in de herfst van 2008, tijdens de financiële crisis. Het valt samen met een toename van het aantal werkloosheidsclaims en een algehele ineenstorting van de economie.

 

In zo'n negatieve context blijft de belangrijkste vraag: hoe snel kunnen de uitgaven terugveren en welke bedrijven zullen tot die tijd overleven? Bedrijven die al voor de pandemie worstelden en gedurende deze tijd geen online verkoop konden accommoderen, zullen tenslotte voor een veel moeilijkere uitdaging staan ​​om te blijven bestaan.

Mensen die hun baan hebben verloren, kunnen hun uitgaven niet hervatten zodra bedrijven weer opengaan. En zelfs mensen die nog geld te besteden hebben, zullen waarschijnlijk twee keer nadenken voordat ze persoonlijk contact aangaan, een maaltijd in een restaurant nuttigen, een nieuw kledingstuk passen of een nieuwe leren riem kopen in een winkelcentrum vol mensen. Volgens experts in de kledingindustrie is de volledige impact op de industrie nog onbekend.

In Italië is de kleding- en accessoiresector zwaar getroffen. Tijdens de eerste week van maart moesten molens, ontwerpers, werkplaatsen en drukkerijen hun deuren sluiten. Zelfs vrouwen die vroeger thuis naaiden, moesten stoppen met werken aan nieuwe kledingstukken!

En dit alles vond plaats in een context waarin de zijde- en textielsector, waarvan een groot deel in en rond Como gevestigd is, de afgelopen 20 jaar zwaar heeft geleden onder de goedkope productie van zijde elders. Als onderdeel van de Europese Unie moeten Italiaanse bedrijven zich houden aan strikte regels en voorschriften om ervoor te zorgen dat de werkplek ethisch, humaan en veilig is, en zich te houden aan milieuvriendelijke of lage milieupraktijken en ervoor te zorgen dat werknemers de juiste lonen en voordelen ontvangen.

Laten we een Italiaans bedrijf, Elizabetta, als voorbeeld nemen. Het bedrijf is een kleine designerboetiek die leren handtassen en zijden sjaals, stropdassen en textielaccessoires voor dames en heren produceert.

Het bedrijf produceert zijn stoffen en leerproducten niet alleen volgens de EU-regelgeving, maar gebruikt ook niet-giftige kleurstoffen, hernieuwbare energie en gerecycled water in overeenstemming met de principes van ecologische duurzaamheid. Ze werken alleen samen met fabrikanten die hun werknemers goed behandelen.

Als gevolg hiervan zijn hun producten duurder dan de zijden sjaals en leren tassen die worden geproduceerd op plaatsen waar deze regels en voorschriften niet bestaan ​​of gemakkelijk kunnen worden omzeild. Grote winkels en online winkels bieden veel nep-Italiaanse producten aan waarvan de kosten ver onder de marktwaarde liggen, waardoor het steeds moeilijker wordt voor bedrijven met authentieke Italiaanse producten om te concurreren en hun goederen te verkopen.

Een van de bedrijven waar Elizabetta mee samenwerkt, gevestigd in Como, produceert textiel en sjaals voor zowel kleine boetiekjes als voor zeer luxe merken. Hun markt bevindt zich voornamelijk in Europa, Australië en Azië, en ze zijn net begonnen hun werknemers weer aan het werk te laten sijpelen, aangezien de Covid -19-beperkingen beginnen te worden opgeheven. Toch is hun bedrijf verre van wat het 15 jaar geleden was, aangezien de markt wordt overspoeld met goedkope, nep-Italiaanse goederen.

Maar de Covid-19-crisis kan in de textielindustrie en in de detailhandel in het algemeen enkele zilveren voeringen hebben. De afgelopen maanden hebben we allemaal het geluid van vogels in onze wijken gehoord, genoten van een blauwere lucht dan we in jaren hebben gezien en video's van wilde dieren in het midden van grote steden bekeken. Mensen over de hele wereld hebben zich op hun balkons verzameld om gezondheidswerkers, onze nieuwe "alledaagse helden" te bedanken, en een hernieuwd gevoel van solidariteit met de armen en de nieuwe werklozen is aan het licht gekomen. 

Dit alles vertegenwoordigt een groeiend bewustzijn als het gaat om milieu- en sociale kwesties. Als wij consumenten deze lessen ter harte nemen, kunnen kleine bedrijven waarvan de kernwaarden draaien rond respect voor mensen en Moeder Aarde er misschien wel doorheen komen.

Zoeken op