Grenadine stropdassen: een gids over deze stijlvolle zijden das

  • 6 min lezen

mens Italian grenadine ties the guide

Wat is grenadine?

Welk modeaccessoire kan moeiteloos gedragen worden bij meer formele of zakelijke kleding en ook bij meer casual outfits? De zijden grenadine- stropdas.
Weinig stropdassen zijn zo veelzijdig, gemakkelijk te combineren met verschillende overhemden en jasjes en zo tijdloos als een echte Italiaanse zijden grenadine-stropdas.

Wat is grenadine nu precies en waarom wordt een grenadine-stropdas niet alleen beschouwd als een basisstuk, maar als een essentieel onderdeel van de garderobe van elke veeleisende gentleman?

green grenadine tie

Een echte zijden das van grenadine wordt uitsluitend in het gebied rond het Comomeer in Noord-Italië gemaakt. De stof wordt gemaakt van strak gedraaide zijden garens die vervolgens losjes worden geweven op historische houten weefgetouwen die dateren uit het begin van de 20e eeuw.

Er zijn slechts twee fabrieken die echte grenadine-zijde weven, Fermo Fossati, een historisch zijdeproductiebedrijf dat in het midden van de 19e eeuw werd opgerichtth eeuw en Seteria Bianchi, opgericht in 1907.

Een van de gewilde kenmerken van een zijdendas van grenadine is dat hij een unieke, aantrekkelijke textuur en een doffe glans heeft. Niet te verwarren met een gebreide das, biedt een zijden grenadine-das een formelere look dan een gebreide das, maar hij kan nog steeds in de meest uiteenlopende situaties worden gedragen. De 2 kleine fabrieken in Como, die erg populair zijn, kunnen maar een beperkte hoeveelheid grenadine per jaar weven. Dit maakt een echte grenadine-das tot een zeer bijzonder en exclusief object om te bezitten.

Grenadine-dassen zijn misschien vooral bekend omdat ze een favoriet zijn van het personage James Bond, te beginnen met Sean Connery in zijn 007-rollen. Je hoeft geen James Bond te zijn om een grenadine-das er goed uit te laten zien. Het enige wat je hoeft te weten zijn een paar tips over hoe je een grenadine-das herkent en wanneer en hoe je hem draagt.

Lake Como Silk Grenadine wooden loom

Verschillende soorten grenadine- weefsels:

Deze oude houten weefgetouwen kunnen verschillende textuur grenadine-weefsels produceren. De meest voorkomende zijn: garza grossa en garza fina. Garza grossa is een grotere, lossere weving dan de garza fina. De grossa-weving heeft een meer bobbelige textuur en een doffere glans. Hierdoor heeft het een iets nonchalantere uitstraling en maakt het een grotere knoop.

garza grossa navy grenadine tie

MARINE GARZA GROSSA

navy blue grenadine necktie in garza fina

MARINE GARZA FINA

Kiezen tussen garza grossa en garza fina:

Dus, moet je garza grossa of garza fina kiezen voor je das? Het komt echt neer op persoonlijke voorkeur. Beide soorten creëren een uitstraling van ingetogen elegantie. Veel mannen kiezen ervoor om beide soorten te bezitten, omdat ze elk een unieke textuur en uitstraling hebben. Garza grossa is iets delicater dan garza fina, juist vanwege de grotere, lossere weving. Beide zien er prachtig uit, en beide vereisen, zoals elke los geweven stof, een beetje aandacht om niet te blijven haken.

Hoe een Elizabetta grenadine-das is gemaakt:

how a grenadine tie is made

De stof zelf wordt geweven in een van de twee weverijen in Como, Italië. Omdat het om oude houten weefgetouwen gaat en er slechts twee fabrieken zijn (beide zeer geheimzinnig en concurrerend met elkaar), is de hoeveelheid van elke kleur die op een bepaald moment wordt gemaakt klein. De getwijnde zijdegarens die worden gebruikt, zijn garengeverfd, wat betekent dat het garen zelf wordt geverfd en dat de kleur daarvan afkomstig is, en niet wordt gedrukt nadat de stof is geweven.

Vervolgens snijdt een kleermaker in Como de grenadine-stof in een hoek van 45°, wat de echte biais wordt genoemd. Dit resulteert in een das die, wanneer hij gedragen wordt, goed hangt en niet rolt. Alle kwaliteitsdassen zijn gemaakt van stof die schuin is afgesneden. Wanneer je de stof onder een hoek van minder dan 45% afsnijdt, kun je meer stropdassen maken uit dezelfde hoeveelheid stof, maar de stropdassen hebben dan de neiging om af te rollen en geen goede plooiknoop te maken. Het is een gebruikelijke manier om dassen te produceren die minder kosten.

Bij Elizabetta kiezen we ervoor om een tussenvoering van zuiver wol toe te voegen. Dit geeft de das niet alleen wat body, maar helpt de das ook zijn vorm te behouden gedurende vele jaren van dragen. Veel bedrijven kiezen voor een polyester voering.

Wol ademt, net als zijde, en is flexibel. Polyester is geen van beide. Het kost aanzienlijk minder om een das met een polyester voering te maken.

Onze stropdassen worden vervolgens met de hand genaaid met een lussteek, waarbij aan het eind een kleine draadlus overblijft. Hierdoor kan de das bewegen en uitrekken als hij wordt aangetrokken, geknoopt en losgemaakt. De lus geeft de das de mogelijkheid om al deze dingen te doen zonder te scheuren en zorgt ervoor dat de das zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt.

Vervolgens wordt het uiteinde van onze stropdassen afgewerkt met onze kenmerkende zuivere zijde. Nogmaals, veel bedrijven gebruiken een polyester stof voor het tippen, en sommigen noemen het zelfs zijde. Wij kiezen ervoor om pure zijde te gebruiken voor een geraffineerde look. Omdat de grenadine zo delicaat en los geweven is, is dit een ander kenmerk dat de das helpt zijn vorm te behouden voor vele jaren.

Wij voegen aan al onze grenadine-stropdassen een houderlusje toe. Sommige mannen stoppen het smalle uiteinde van de stropdas in het lusje om de twee zijden bij elkaar te houden, anderen hebben liever beide uiteinden los om de onderkant van de stropdas te laten zien en de kwaliteitskenmerken die erin zijn verwerkt. Het is altijd een goede manier om je das te dragen, het is gewoon een voorkeur.

mens blue grenadine necktie

Effen kleuren versus patronen:

Wij maken sommige van onze grenadine-stropdassen met subtiele geweven patronen om de visuele aantrekkingskracht van deze buitengewone stof te vergroten. Als je echter voor het eerst een grenadine-stropdas wilt kopen, adviseren veel stylisten om voor een effen kleur te gaan, vaak een marineblauwe grenadine-stropdas. Een marineblauwe grenadine stropdasbiedt maximale veelzijdigheid en past bij heel veel verschillende outfits, van zakelijke pakken tot tweedjasjes. Natuurlijk kunt u een liefhebber worden en ervoor kiezen om een garderobe op te bouwen met verschillende effen kleuren, zowel soorten weefsels als patronen.

zwarte grenadine stropdas, maar ook enkele gestreepte grenadine-stropdassen en andere subtiele patronen.

Standaard lengte of extra lang

Hier bij Elizabetta maken we onze stropdassen in twee lengtes. We vermelden de lengte als een range, omdat afhankelijk van hoe je de das wel of niet aantrekt, de losse weving de das laat "bewegen". Herinner je je de hierboven genoemde lussteek?

  • 148-150cm Standaardlengte, geschikt voor de meeste mannen tot 188 cm
  • 158-160cm Extra lang, geschikt voor de meeste mannen van 188 cm en langer.

Als u niet zeker weet welke lengte u moet kopen, kunt u deze gids raadplegen.

Het kiezen van de juiste knoop

Het kiezen van de juiste knoop is een belangrijk onderdeel van je outfit. Grenadine is een dikker materiaal en een four-in-hand knoop zal elke keer werken om je een geweldig resultaat te geven met een knoop die niet te groot is en een beetje asymmetrisch. Probeer verschillende knopen uit, misschien vind je er wel een die je favoriet is!

Grenadine-stropdassen voor formele gelegenheden

Grenadine-stropdassen worden vaak beschouwd als formeel, maar dat betekent niet dat je ze alleen kunt dragen op bruiloften en andere speciale evenementen. Hoewel ze een goede keuze zijn voor de meeste formele gelegenheden, doen ze het ook goed voor zakenafspraken, uit eten gaan of zelfs werken achter de bar van een 5-sterren hotel. Het is aan u om te bepalen voor welke gelegenheden u uw grenadine-stropdassen het meest geschikt vindt. Hij kan uw look net dat beetje extra geven, nodig voor een sollicitatiegesprek of een vergadering op Zoom en hij kan zelfs een goede conversatiestarter zijn, dankzij zijn slimme look.

Hoe draag je een grenadine-das meer casual

Je hoeft niet formeel gekleed te zijn om een grenadine-stropdas te laten werken. Ze zijn ook een goede keuze voor een smart-casual look. Als je een iets meer casual look wilt creëren met Italiaanse grenadine-stropdassen, kun je overwegen ze te combineren met blazers en tweedjasjes of voor een videovergadering, een overhemd zonder jasje.

Combineer een grenadine-stropdas met je outfit:

Je moet ervoor zorgen dat je stropdas niet botst met je overhemd of jasje. Als je een effen gekleurde grenadine-stropdas hebt, wordt dit meteen een stuk makkelijker gemaakt. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over het coördineren van je patronen. Je moet echter nog wel nadenken over de kleur. Er zijn geen harde of snelle regels over welke kleuren bij elkaar passen, dus gebruik je ogen en smaak. Als je het niet zeker weet, vraag dan iemand anders om het te controleren. Wat patronen betreft, is het het beste om grote patronen te combineren met kleinere, zodat je niet twee patronen van dezelfde grootte hebt die om de overhand strijden.

brown grenadine tie

Een zeer korte geschiedenis van de zijden grenadine-stof:

Hier in Italië wordt de stof grenadine "garza a giro inglese" genoemd, wat "Engels weefgaas" betekent.

Dit komt omdat de houten weefgetouwen die in Como worden gebruikt om grenadine-weefsels te vervaardigen, afstammen van een Engelse klosnetto-machine die werd uitgevonden door John Heathcoat. Deze machine was de eerste in haar soort om een kantachtig weefsel te produceren en gaasweefsel te vervaardigen. De oude houten pendelweefgetouwen die in Como worden gebruikt, zijn vergelijkbaar, maar zijn geëvolueerd om de klassieke en uitgebreide jacquard-zijdengaasweefsels te creëren die voor grenadine-dassen worden gebruikt.

De zijdeproductie in Como kent een lange traditie, die teruggaat tot de jaren 1400, toen de hertog van Milaan opdracht gaf tot het planten van moerbeibomen rond het Comomeer om de sericultuur te bevorderen. In de 17e eeuw was Como dan ook in heel Europa beroemd om de productie van de fijnste zijden stoffen.

Vandaag de dag produceert Como nog steeds enkele van de mooiste zijden stoffen ter wereld, waaronder natuurlijk ook de grenadine van zijde. . Hopelijk hebt u nu een goed antwoord op de vraag: wat is grenadine?

Zoeken op