Gratis en expresverzending beschikbaar

Details

Stola, sjaal of omslagdoek: de belangrijkste verschillen op een rij

  • 5 min lezen

Mensen vragen me vaak wat de verschillen zijn tussen een sjaal, omslagdoek, en stola.

Er schijnt nogal wat verwarring te bestaan over deze termen en dat is geen wonder, want ze worden vaak door elkaar gebruikt.

Voor degenen die modebegrippen willen leren kennen, volgt hier de uitleg:

Alle drie de termen staan voor afgewerkte stukken stof die als modeaccessoire worden gedragen, hetzij als decoratief element of als onmisbaar element in de garderobe, of allebei tegelijk. Ze kunnen gemaakt zijn van natuurlijke vezels zoals zijde, kasjmier, wol, katoen en linnen, of van kunstmatige vezels zoals acryl en polyester. Ze kunnen vierkant, driehoekig of langwerpig van vorm zijn.

Vaak worden voor decoratieve doeleinden natuurlijke en kunstmatige vezels in dezelfde sjaal gebruikt; zo kan bijvoorbeeld een goudkleurige (kunstmatige) metallic draad worden gebruikt om een wollen (natuurlijke vezel) sjaal te borduren.

EEN OMSLAGDOEK

De term verwijst naar een groter stuk stof, meestal rechthoekig, maar soms driehoekig of vierkant van vorm, dat om het lichaam kan worden gewikkeld Omslagdoekenworden door mannen en vrouwen gedragen.

Een sjaal kan puur decoratief zijn, gebruikt om een outfit te accentueren, of functioneel, zoals bij een wollen sjaal om je warm te houden. Een omslagdoek kan een specifiek doel hebben, zoals een gebeds- of liturgische stola.

Zij worden ook gebruikt om de blote schouders te bedekken bij formele kledij, en zijn dan decoratief en praktisch tegelijk. Shawls worden ook gemaakt van zeer lichte, dunne stof zoals zijde chiffon om een finishing touch toe te voegen aan een outfit. Omslagdoeken zijn een zeer veelzijdige en praktische aanvulling op ieders garderobe.

Italian pure wool shawl

Onze sjaals van wol en kasjmier voor dames vindt u hier

Een wollen shawl of omslagdoek is een mooie afwerking van een outfit en kan gedragen worden voor de warmte of puur decoratief zijn, of allebei. Ze kunnen effen gekleurd zijn of een patroon hebben. Wol kan afkomstig zijn van verschillende dieren, zoals onze kasjmier sjaals, en het kan ook worden gemengd met zijde voor een luxe gevoel.

EEN STOLA

Lijkt sterk op een shawl, meestal rechthoekig van vorm. De term is waarschijnlijk afgeleid van de oude Romeinse stola, de vrouwenversie van de toga voor mannen.

De term stola wordt tegenwoordig meestal gebruikt om een formele shawl aan te duiden, gemaakt van een elegante stof, vaak niet zo breed als een shawl, maar lang genoeg om rond het lichaam te draperen. Stola's zijn meestal niet voorzien van franjes.

Het woord stola wordt ook gebruikt om een brede decoratieve sjerp aan te duiden die over de schouders wordt gedrapeerd, zoals bij een afstudeerstola of een liturgische stola.

Een avondstola van doorschijnende zijde geeft elegantie aan een formele outfit.

Sheer silk chiffon stole for women

Onze zijden stola's en avondstola's vindt u hier

EEN SHAWL

Is een moderne term die wordt gebruikt om alles te definiëren: sjaals, omslagdoeken en stola's. Het is geen erg beschrijvend woord vanwege de losse definitie, maar het is een woord dat veel mensen tegenwoordig gebruiken.

EEN SJAAL

Kan dun, lang en rechthoekig zijn: denk aan een typische wollen wintersjaal die je om je hals wikkelt. Hij kan ook vierkant zijn: denk aan een klassieke zijden damessjaal of foulard.

Met andere woorden, de term wordt meestal gebruikt om een stoffen item aan te duiden dat rond je hals kan worden gewikkeld of geknoopt voor warmte en of stijl.
Sjaals kunnen zowel casual als formeel zijn en alles daartussenin.

Er heerst natuurlijk verwarring omdat veel mensen shawls, sjaals en stola’s door elkaar halen.

Hieronder vind je een lijst met beschrijvingen van de verschillende vormen sjaals die er zijn:

Kleine vierkante sjaals

Deze worden bandana's of halsdoekjes genoemd en zijn gemaakt van een licht materiaal. Kwaliteitsvolle kleine vierkante sjaals zijn meestal van zijde of katoen gemaakt.

Een bandana is ongeveer 50 cm in het vierkant.

Halsdoeken zijn groter, ongeveer 70 cm in het vierkant.

Beide maten worden gemaakt voor en gedragen door zowel vrouwen als mannen.

Hier volgen enkele suggesties over hoe je een bandana voor vrouwen kunt dragen:

Probeer er een om je nek te binden, met een knoop of een losse driehoek aan de voorkant, draag er een om je hoofd als hoofdbedekking of hoofdband, probeer er een om je handvat van je tas om wat kleur aan je outfit toe te voegen, knoop er een om je paardenstaart of vlecht hem in of knoop er een aan je riem voor een leuk streepje kleur.

De halsdoek heeft meer stylingopties omdat hij groter is.

Onze zijden bandana's en halsdoeken voor dames vindt u hier

Zijden halsdoeken worden door mannen vaak gebruikt als alternatief voor stropdassen, vlinderdassen, choker en ascots. In feite kunnen ze worden gevouwen om eruit te zien als een ascot of choker. Ze zijn zeer veelzijdig en erg gedurfd.

Hier is een gids over hoe je een halsdoek of grote bandana voor mannen draagt.

mens silk neckerchief worn around the neck

Onze zijden halsdoeken voor mannen vindt u hier

Klassieke zijden sjaals voor vrouwen

Foulards, zoals ze in Europa genoemd worden zijn de traditionele vrouwensjaals en zijn meestal gemaakt van zijde. Het is een veelzijdige sjaal van ongeveer 90cm in het vierkant die kan worden gedragen als een hoofddoek, of rond de hals of taille, gestileerd op tal van manieren. In de jaren 50 en 60 werd deze accessoire beroemd gemaakt door Hollywood diva's en andere beroemde vrouwen.

De zijden foulard foulard heeft een prachtige terugkeer in populariteit gemaakt, en niet voor niets. Het is een fantastische manier om stijl aan elke outfit toe te voegen.

womans Italian silk square scarf

Onze klassieke zijden vierkante sjaals voor dames vind je hier

Oversized vierkante sjaals

Deze extra grote zijden vierkante sjaals zijn ongeveer 140 cm in het vierkant en zijn soms zelfs nog groter. Ze kunnen gedragen worden als hoofddoek, om de schouders als sjaal, om de nek in verschillende knooptechnieken of om het middel als een soort sjerp. Kortom, een grote sjaal die ook als omslagdoek voor vrouwen kan worden gedragen.

Van wol gemaakte sjaals worden vaak plaids genoemd, bedoeld om te dragen als omslagdoek in de koelere maanden.

Wanneer ze gemaakt zijn van zijde worden ze een veelzijdige toevoeging aan je garderobe omdat ze op zoveel manieren gestyled kunnen worden.

oversized silk square scarf made in Italy

Onze extra grote zijden sjaals voor dames vind je hier

Lange of langwerpige sjaals

zijn dunnere rechthoeken, meestal gedragen rond de hals, gestileerd op verschillende manieren of gedrapeerd over je schouders en met een riem om. Niet te verwarren met een shawl of stola, die breder zijn. Gemaakt van wol, houden zij u warm in de winter. Van zijde worden ze een decoratief element in uw garderobe. Er zijn stijlen voor zowel mannen als vrouwen.

mens Italian wool scarf

Herensjaals van Italiaanse wol en kasjmier vindt u hier.

mens long silk dress scarf made in Italy

Onze lange zijden sjaals voor heren vindt u hier

Onze lange zijden sjaals voor dames vindt u hier

Een lange zijden sjaal is een chic modeaccessoire dat elk figuur flatteert en eenvoudig te stylen is.

womens Italian wool and cashmere scarves

Onze wollen en kasjmieren sjaals voor dames voor koud weer vind je hier

Hopelijk kent u nu de namen van de verschillende soorten sjaals en weet u het verschil tussen de verschillende termen, sjaal, shawl en stola, en heeft u ook wat nieuwe ideeën over hoe u ze zou kunnen dragen.

Zoeken op